top of page

Faaliyet Alanlarımız

İş Hukuku

İş Hukuku Davaları

İş davaları, işçi veya işveren tarafından uğranılan haksızlığın giderilmesi talebiyle açılan bir dava çeşididir. İş hukukunda doğan alacaklar, tazminatlar ve önemli hususlar için iş davaları gündeme gelir. İş davaları genellikle iş mahkemelerinde görülür ve işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkları çözmek amacıyla başvurulur. İş davası türleri arasında şunlar bulunur:

  1. İşe İade Davası: Haklı sebep olmaksızın iş sözleşmesi feshedilen işçinin işine geri dönmesi için başvurulan hukuki bir yoldur.

  2. İş Kazası Tazminat Davası: İşyerinde işçinin iş ilişkisi içerisinde yaralanması veya ölmesi durumunda meydana gelen bir müessesidir. Bu tazminat işçinin ölümü halinde kanuni mirasçılarına ödenmektedir.

  3. Kıdem Tazminatı Alacağı Davası: Kıdem tazminatı almaya hak kazanan işçi tarafından açılan bir davadır.

  4. İhbar Tazminatı Alacağı Davası: İşçinin iş sözleşmesinin ihbar süresine uygun olarak feshedilmediği durumlarda ihbar tazminatı talebiyle açılır.

  5. Hizmet Tespit Davası: İşçinin çalıştığı sürenin tespiti amacıyla açılan davadır.

  6. Kötü Niyet Tazminat Davası: İşverenin kötü niyetle işçiyi haksız yere işten çıkarması durumunda açılır.

  7. Fazla Mesai Alacağı Davası: İşçinin fazla mesai çalışmasının karşılığını talep etmek için açılır.

  8. Haklı Fesih Davaları: İşçi veya işveren tarafından haklı bir sebep olmadan iş sözleşmesinin feshedildiği durumlarda açılır.

  9. Maaş Alacağı Davası: İşçinin maaş alacaklarını talep etmek için başvurulan davadır.

Maruz kaldığınız haksızlığı en hızlı ve etkili şekilde giderebilmek için işçi avukatlarına danışabilir ve hukuki sürecinizi başlatabilirsiniz

İş davaları ne kadar sürer?

İş davalarının süreleri, bazı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak iş davaları, 7 ila 14 ay arasında sonuçlanır. Ancak bu süre, davanın içeriğine, bulunduğunuz yere ve davanın düştüğü hakime göre değişebilir. İlk derece mahkeme kararının ardından istinaf aşamaları da hesaba katıldığında, bir iş davasının 2 ila 3 yıla kadar uzaması mümkündür. İş mahkemeleri avukatları, bu sürecin hızlanmasında önemli bir rol oynar.

Uzman avukatlardan destek almak için buradan iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca, iş mahkemelerinde işçilerin dava açmadan önce arabuluculuk başvurusu yapmak zorunda olduğunu unutmayın. Arabuluculuk süreci yasal olarak 1 ay içinde sonuçlanmalıdır. İş mahkemelerinde açılan işçi ve işveren arasındaki davalara ilişkin hedef süre genellikle 540 gündür. Bu süre, ilk derece mahkemeleri için belirlenmiş bir hedef süredir

bottom of page