top of page

Faaliyet Alanlarımız

Gayrimenkul Hukuku

Hakkında bilgi almak için tıklayınız...

Gayrimenkul hukuku neleri kapsar?

Hangi Alanlarda Hizmet Verilmektedir?

Gayrimenkul hukuku neleri kapsar; haklarınızın korunması kadar sizin dahil olacağınız davanın hangi mahkemenin yetki sınırları içerisine girdiği konusunda da bilgi sahibi olunmalıdır. Gayrimenkul hukuku denildiği zaman akla ilk olarak gelen dava konuları şu biçimde sıralanıyor;

  • Bir gayrimenkulün tapu işlemleri ve bu konudan doğacak olan sorunların tümü

  • Kira sözleşmelerinin hazırlanması, ev sahibi ve kiracıların haklarının muhafazası

  • Ülkemizde yabancı kişilerin vatandaşlık sahibi olmadan mülk edinme süreçleri

  • Gayrimenkullerin alım satımından doğan tüm hususlar

Avukatınız bu konu başlıkları hakkında size gerekli olan danışmanlığı eksiksiz biçimde sunacaktır. Hukuk Büroları ile iletişim kurarak alanında uzman bir ekip ile haklarınızı savunabilirsiniz.

Gayrimenkul Hukuku Başlıca dava çeşitleri nelerdir?

01. Ortaklığın Giderilmesi Davası 

Çoklu ortağa sahip olan gayrimenkuller üzerinden en çok açılan dava kesinlikle ortaklığın giderilmesidir. Bu işlem izale-i şuur olarak da bilinmektedir. Miras hukuku ile oldukça iç içe bir konu olduğunun da ayrıca dile getirilmesi gerekiyor. Ortaklığın giderilmesi davası açılırken asıl püf noktası kişilerin gayrimenkulün paylaşımı ya da satışı konusunda net bir karar alamamalarından kaynaklanmaktadır. Gayrimenkul kullanımına dair bu tür detayların kesinlikle göz önünde bulundurularak hiçbir mirasçının hakkının ihlal edilmemesi için hukuki tüm gerekler yerine getirilecektir.

02. Gayrimenkulün Kamulaştırılması

Gayrimenkulün kamulaştırılması sürecine dair de sıklıkla dava açılmaktadır. Bir ya da birden fazla kişiye ait olan gayrimenkulün devlet tarafından kamu yararına kamulaştırılması mümkündür. Bu alanda kişilerin kendi menfaatlerini korumak için avukat ile iş birliği yaparak kamulaştırmaya karşı kendi haklarını koruması gibi biri durum da söz konusu olabilmektedir. Kamulaştırma sürecinde devletin kurumunun kişinin tapusunun iptal edilmesine dair de ayrıca bir dava açması gerekiyor. Bu aşamada gerekli olan itirazı yaparak tapunun geçersiz kılınması mümkün hale getirilir.

03. Şufa Davası

Şufa davası da bu hukuk kapsamında açılan ve sıklıkla mahkemelerde konu olan unsurlardan bir tanesidir. Ön alım hakkı incelendiği zaman özellikle hak sahibinin malını 3. Taraflara satmaya karar vermesi durumunda meydana gelmektedir. Bu alanda bir diğer hak sahibinin de aynı şekilde malı satın alma hakkının olduğu ve eşit koşullarda olacağının da eklenmesi gerekir.

Bu alanda koşulların yerine getirilmemesi ya da genel manada yaşanan biri hukuksuzlukla alakalı dava açılabilir. Gerekli olan tüm önlemler sorunsuz şekilde hukuken hakkınızı savunacak olan avukatınız tarafından alınacaktır. Alanında daha öncesinde yetkin bir biçimde dava sonuçlarına imza atmış olan kişiler ile iş birliği yapmak elde edilecek olan genel verimliliği de pekiştirecektir.

04. Miras Hukuku ile Alakalı Gayrimenkul Davaları

Miras hukuku ile gayrimenkul hukukunun oldukça iç içe seçenekler olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Kişilerin özellikle miras hukukundan kaynaklanan hakları ile tapu iptal davası açmasına sıklıkla rastlanmaktadır. Bir evin satışı sırasında mirasçılardan birinin kendi hakkına tecavüz edildiğini iddia etmesi durumunda gerekli olan hak koruma adımları avukat tarafından atılacaktır. Dava açmak için dilekçelerin hazırlanması ve delillerin sunulması ile tapunun iptal edildiği sonuçların oldukça fazla olduğu da görülmektedir. Muvazaalı satış da sıklıkla kullanılan terimler arasındadır. Karşı tarafın haklarının kötüye kullanılması dolandırıcılık vasıtası ile gayrimenkul üzerinde yer alan hakların elde edilmesi durumu da miras hukukundan kaynaklanan bir tapu iptal davası için yeterli bir sebep olacaktır. Miras hukuku ve gayrimenkul alanında avukatlar ile olumlu dava sonuçları elde edebilirsiniz.

05. Müdahalenin Önlenmesi Davası

Müdahalenin önlenmesi bir diğer adı ile men-i müdahale davaları kapsamında yetkin avukatlar ve hukuki danışmanlık ile haklarının koruma altına alınmasını mümkün kılabilirsiniz.

  • Öncelikli olarak bir taşınmazın kullanıma alınması sırasında muhakkak bu malın sahibinden onay alınması gerekiyor. Bu en temel kuraldır.

  • Mülkün sahibinin onayı olmadan kişilerin bir alanı kullanması ya da onu kendi tahakkümü faydası için kullanması bu davanın açılması için yeterli sebepler arasında bulunuyor.

  • Müdahalenin önlenmesi davasının açılması ile beraber taşınmazın korunması sağlanmaktadır. Taşınmazdan doğan hak ihlalleri de bu şekilde minimum seviyeye indirilmektedir. Sadece müdahalenin önlenmesi değil aynı zamanda izinsiz işlem gerçekleştiren kişilerin cezalandırılması için de gerekli olan dava açma adımları tamamlanabilir.

  • Davanın açılmasının ana amacı taşınmazın kurtarılması ve hak ihlalinin önlenmesiyken aynı zamanda işgal ettiği süreye karşılık da bir tazminat alınması için de bilahare dava açılma hakkı vardır. Avukatınız bu yönlendirmelerin her birini kusursuz şekilde tamamlayacaktır.

06. Tapu İptal Davası

Tapu iptali süreci ile alakalı dikkate alınması gerekenler;

  • Tapu iptal davası tapunun sahibi olan ve bu tapuyu hukuka aykırı bir biçimde elde ettiği iddia edilen kişiye karşı açılmaktadır.

  • Davanın olumlu sonuçlanması adına hangi yönlerden hukuka aykırı olduğuna dair gerekli olan bilgilendirmelerin yapılması gerekiyor.

  • Tapu iptal davasında kişilerin uygulama adımına geçebilmesi için kesinlikle mahkeme kararının kesin bir hal alması gerekmektedir.

  • Bir kişinin hisseli olan bir tapuyu tek bir kişiden satın alması ve daha sonrasında diğer hisse sahiplerinin hakkının suiistimal edilmesi konusunda gerekli olan tapu iptal davası açılabilir.

  • Bu işlemin yanı sıra kişilerin satışı sağlayacak akıl sağlığına sahip olmamaları da tapunun geçerliliği olmamasını kanıtlayacak unsurlar arasındadır. Tabi ki bu sağlık sorunun heyet tarafından onaylanması ve mahkemeye sunulması gerekiyor.

bottom of page